Hoe werken wij
en wat zijn de voorwaarden



Onze doelstelling:

Om een optimaal resultaat te bereiken bij het uitvoeren van de oefeningen werken wij met de positieve trainingsmethode. Dit houdt in dat gewenst gedrag beloond wordt en ongewenst gedrag zoveel mogelijk zal worden genegeerd.
Ons doel is om de band en de samenwerking tussen baas en hond (nog meer) te bevorderen. Er worden geen correctie hulpmiddelen gebruikt ( denk hierbij aan wurgketting, prikketting en dergelijke).  Bij voorkeur traint u met een gewone halsband en riem ( geen rolriem).
De lessen die je krijgt zijn met veel kennis, ervaring, liefde en zorgvuldigheid in elkaar gezet. Daarbij proberen wij zoveel mogelijk variatie aan te brengen in de lessen want trainen met je trouwe viervoeter moet leuk zijn en blijven.
Onze voorkeur gaat uit naar 1 en dezelfde geleider gedurende de cursus. Toeschouwers en kinderen zijn welkom, zij kunnen vanaf de kant de lessen volgen.

Strippenkaart:
Voor de Allround en de Sport&Spel lessen werken wij met een strippenkaart. Kunt u een keer niet dan bent u geen les kwijt. Voorwaarde is wel dat u zich voor 12.00 uur op dezelfde dag dient af te melden. Gebeurt dit niet dan zijn wij genoodzaakt een les af te schrijven.

Whatsapp groep:
Elke cursist gaat deelnemen aan een interactieve whatsapp groep met medecursisten. In deze groepsapp delen wij tips&tricks, foto's, video's en de oefeningen die we in de les behandelt hebben. In deze groepsapp kunt u ook vragen stellen buiten de lesuren. Wij proberen deze z.s.m. te beantwoorden.


Kind en Hond:
Wij krijgen veel vraag of jonge kinderen de cursus kunnen doen. Bij kinderen boven de 15 jaar is dit mogelijk. Wij gaan echter wel bekijken of de combinatie geschikt is en zullen u daarin ook zo goed mogelijk adviseren.

Kinderen ( onder 15 jaar) en puppies                               Kinderen en honden: bij de juiste aanpak een prima match.
Natuurlijk wil je dat jouw kind de beste maatjes wordt met je hond. Daarom is het handig om je kinderen al vroeg te laten wennen aan een puppie. Voor je pup is het juist belangrijk om op jonge leeftijd enkel positieve ervaringen met kinderen te laten hebben.
Wat kun je beter vermijden?
Een pup heeft voor zijn vorming  alleen maar positieve ervaringen nodig. Daarom is het beter dat je kinderen die niet uit het gezin komen en bang zijn voor honden uit de buurt houdt van je puppie. Een hond merkt als geen ander wat voor sfeer er hangt en zal onvoorspelbaar worden als de sfeer ongemakkelijk of negatief wordt. Het is sowieso niet handig om kinderen onder de 15 jaar alleen te laten met een (jonge) hond. Om een puppie  en kinderen te laten wennen kunnen de kinderen beter niet:
Lichamelijk contact forceren
Laat kinderen niet ( zonder toezicht) de pup knuffelen, optillen of zelfs aanstaren. Een pup moet eerst gevormd worden en goed worden afgericht/ opgevoed door een volwassene. Knuffelen mag, maar onder toezicht en met toestemming van een volwassene.
Persé commando’s willen geven
Kinderen hebben vaak de neiging de pup direct trucjes te leren en commando’s te leren. Een pup kan beter eerst op de juiste manier commando’s van een volwassene leren. De volwassene kan wel de wat oudere kinderen begeleiden in hoe het wel en hoe het niet moet.
de bench / mand / kussen
De bench / mand / kussen is voor een hond een veilige plek. Wanneer je puppie eenmaal gewend is aan deze plek zal hij zich hier terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft. Je puppie ziet deze plek als een veilige en rustige plek waar hij kan rusten en slapen. Laat kinderen daarom ook nooit bij de hond in de bench, in de mand of op het kussen kruipen.
Alleen zijn met de pup
Het is niet handig om jonge kinderen alleen te laten met een hond, maar ook zelfstandig uitlaten wordt afgeraden. Zorg altijd dat er een volwassene bij is.
De pup als speelpop zien
Er is natuurlijk niets schattiger dan een jong hondje. Ook kinderen vinden dit enorm schattig en willen het liefst de hele dag knuffelen. Een puppie  is geen speelgoed en wil dus niet de hele dag opgetild worden. Daarom is het belangrijk om kinderen duidelijk te maken dat ook de pup liever niet opgetild wil worden en niet de hele dag wil  worden geknuffeld.

Wat moet ik dan wél doen om mijn puppie en kinderen aan elkaar te laten wennen?
Een puppie en kinderen aan elkaar laten wennen kan soms een lastige klus zijn. Voor kinderen moet het precies duidelijk zijn wat wel en niet de bedoeling is en voor je pup is het belangrijk om vertrouwen te voelen. Even  wat tips voor je op een rijtje:
Rust gunnen
Gun dat lieve kleine puppie ook zijn rust! Tijdens het eten en vooral tijdens het slapen wil je pup zich even niet laten afleiden.
Kalmte in stemgebruik
Laat kinderen zacht en rustig praten tegen de pup ( niet gillen en schreeuwen) . Zo vertrouwt je pup de situatie eerder!
Samen spelen mag natuurlijk, maar  wel onder toezicht van een volwassene!
Natuurlijk mogen kinderen ook van de hond genieten. Sommige honden zijn dol op spelen met kinderen. Laat je puppie en kinderen alleen samen spelen als er een volwassene bij is.
Kriebelen op de borst
Een pup wil liever niet van bovenaf benaderd worden ( geen enkele hond overigens), vaak al helemaal niet door kinderen. Aai nooit een hond over de kop maar aai van onderen of zijkant. Leer kinderen de borst of nek van de hond te kriebelen en niet met hun vlakke hand van boven benaderen en bovenop de kop aaien.

Puppie  en kinderen: algemene tips
Niet elke pup is hetzelfde en zeker niet elk kind is hetzelfde. Het is heel belangrijk dat in de omgang met een hond altijd bepaalde ‘regels’ worden nageleefd. Op die manier verklein je de kans dat er iets gebeurt met je pup of met je kind. Natuurlijk gelden die regels niet alleen voor jouw pup, maar in principe voor alle honden. Tips op een rijtje:
Kom je iemand met een vreemde hond tegen? Vraag altijd eerst aan het baasje of je de hond mag aaien
Aai altijd met de vacht mee en niet ertegenin
Aai altijd over de flanken, borst of onderkant van de nek/ hals en nooit bovenop de kop
Stoor nooit een hond tijdens het drinken, eten of slapen
Mag jou kind dan helemaal niets met dat leuke schattige lieve puppie?
Natuurlijk wel!!
Leer je kinderen op een respectvolle manier met je pup te spelen. Als dit op een leuke en goede manier wordt begeleid zul je zien dat het de beste maatjes worden.
Hieronder een paar leuke spelideetjes voor kind en hond ( overigens ook leuk voor volwassenen)
Spelletjes voor kinderen en honden
Het is prachtig als kinderen en honden samen kunnen spelen, mits 1) het onder toezicht gebeurt en 2) er regels zijn waar zowel de hond, het kind als de volwassen zich aan houden. Hieronder vind je enkele spelletjes die honden en kinderen prima samen kunnen spelen.

Apporteren:
Veel honden zijn wel te porren voor een apporteerspelletje. Het kind gooit een bal of een speeltje weg, de hond rent er achteraan en haalt het op. Dit op zich is al een leuk spel om te spelen tijdens een wandeling, maar als zowel kind als hond het onder de knie heeft, wordt het op den duur soms wel een beetje saai. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, kun je het apporteren samen uitbouwen tot een gehoorzaamheidsoefening. De hond moet dan even wachten totdat hij achter het speeltje aan mag rennen. Om beide partijen dit aan te leren, begin je gewoon thuis, gezellig op de bank. Geef de hond zijn speeltje en wacht tot hij ermee naar jullie toe komt. Vervolgens vraag je hem te gaan zitten en geef je het commando ‘wacht’. Vraag het kind om de bal een paar meter verderop in de kamer te leggen. Nog niet gooien, dan wordt het enthousiasme bij de hond waarschijnlijk te groot. Vervolgens gaat het kind weer bij de hond staan en beloont hij de hond voor het wachten. Nadat de hond even heeft gewacht, geef je het commando ‘apport’ of ‘pak je bal’ en mag hij de bal gaan halen.
Als de hond de commando’s onder de knie heeft, kun je dit spel ook buiten spelen en het kind de bal echt laten gooien.
Indien je kind oud genoeg is, kan ook hij (onder jouw toezicht) de commando’s ‘wacht’ en ‘apport’ geven.

Snoepspeurtocht:
Je kunt een speurtocht voor de hond uitzetten door op verschillende plaatsen op je wandelroute hondensnoepjes te verstoppen. Bijvoorbeeld in de struiken, achter een boom of gewoon in het gras. Verstop samen met je kind de snoepjes voordat jullie met de hond gaan wandelen, of laat je kind (terwijl jij de hond aan de lijn hebt) de snoepjes verstoppen tijdens de wandeling. Vervolgens mag de hond op advies van je kind (die weet immers waar de snoepjes liggen) gaan zoeken. Gegarandeerd succes!

Zoekspelletjes:
Een volwassene houdt de hond vast, terwijl het kind de hond zijn favoriete speeltje laat zien. Vervolgens mag het kind het speeltje gaan verstoppen. Begin met een gemakkelijke plek, bijvoorbeeld gewoon op de bank. Vervolgens laat je de hond los en geef je het commando ‘zoek je speeltje’. Dolle pret als hij het vindt! De tweede keer zoek je een moeilijker verstopplek, bijvoorbeeld onder het bankstel, onder het dekentje in de hondenmand of de deurmat, op een boekenplank of in de lectuurbak. Een leuke tip: loop - terwijl je het speeltje nog in je hand hebt - langs een aantal plaatsen waar de hond zicht op heeft en doe alsof je het speeltje verstopt. Zo maak je het spel nóg spannender en de uitdaging voor de hond nog groter.
Houd goed in de gaten hoe je hond reageert als je kind met zijn favoriete speeltje wegloopt. Sommige honden kunnen denken dat het kind het speeltje af wil pakken en boos reageren. Stop dan onmiddellijk met dit spelletje en probeer een ander spel.

Verstoppertje:
Laat het kind zichzelf verstoppen voor de hond, terwijl jij de hond vasthoudt. Begin met een gemakkelijke verstopplek (bijvoorbeeld om het hoekje in de keuken). Laat het kind de naam van de hond roepen en laat de hond los. Zodra de hond het kind gevonden heeft (let op: hij mag niet tegen het kind opspringen), krijgt hij iets lekkers.

Waar is je snoepje nou?
Leg een hondensnoepje onder een theedoek op de grond terwijl de hond ziet wat je doet. Laat hem even wachten en vraag hem het snoepje te ‘zoeken’. Weet de hond het snoepje onder de theedoek vandaan te krijgen? Verstop het dan onder een badlaken of een deken.

Balletje balletje:
Zet drie stevige (liefst kunststof) bekers ondersteboven op de grond. Houd de hond vast terwijl het kind, duidelijk zichtbaar voor de hond, een snoepje onder een van de bekers legt. Als het kind vervolgens de bekers verdraait, is het voor de hond een hele uitdaging om de beker met het snoepje te vinden.

Auw!
Doet de hond het kind (per ongeluk) pijn tijdens het spelen? Dan is het spel over. Leer het kind - als de hond te hard krabt, bijt of springt - hard ‘auw!’ te roepen en direct te stoppen met spelen. Laat het kind,, als dit gebeurt, de hond volledig negeren, hem niet aan te kijken en direct het hondenspeelgoed op te ruimen. Dit is een straf voor je hond en doordat je hem zijn spel ontneemt, zal hij de volgende keer wel even keer nadenken voordat hij te hardhandig speelt.

Veel speelplezier !






























Copyright 2019 dogsdo.nl
All Rights Reserved
K.v.K.74159240